Niechciana reklama w Yellow Pages

Wymiana zagadnień z brytyjskiego prawa.

Niechciana reklama w Yellow Pages

Postprzez strasznota w 29 Gru 2009, 17:06

Witam
Potrzebuję pomocy prawnej w sprawie reklamy, którą ponoć zamówiłem na stronach Yellow Pages.
Zacaęło się całkiem niewinnie od rozmowy z (bardzo wtedy uczynnym i grzecznym) agentem ,którego
dane osobowe posiadam ale są one w tym momencie nie istotne.
Znam język angielski dosyć dobrze więc nie podejrzewam abym mógł popełnić błąd z powodu jego
nieznajomości.
Rozmowa z agentem przebiegała w bardzo miłej atmosferze obiecał mi między innymi bezpłatną
reklamę na stronach Yellow Pages przez miesiąc. Po miesiącu miałem zdecydować czy chcę wykupić
reklamę komercyjną (opłata miesięczna) czy zrezygnować z reklamy bez żadnych dodatkowych kosztów.
Po miesiącu więc zdecydowałem się zrezygnować z dalszej reklamy ponieważ nie miałem ,zadnej
konkretnej oferty pracy. Jedyne telefony ,które odebrałem w pierwszym miesiącu były od firm oferujących
swoje towary i usługi m.in. biznesowa linia telefoniczna, hurtownie itp.
Jednak okzaało się to(rezygnacja z reklamy) bardzo trudnym zadaniem. Podstępnie został mi wysłany email,
który w swoim adresie zawieral frazę " @order.com ".
Nieświadomie wysłałem email z tym adresem dwu lub trzykrotnie. W tekście za każdym razem pisałem, że
dziękuję za darmowy miesiąc reklamy i nie jestem zainteresowany jej przedlużaniem.
Jednak dla pracowników odbierających moją wiadomość nie było ważne co w niej napisałem lecz jej adres
z ukrytą frazą "@order.com" Zaliczyli to oczywiście jako moją akceptację reklamy na stronach Yellow Pages.
Po pewnym czasie otrzymałem pocztą rachunek za reklamę co mnie bardzo zaskoczyło.
Na nic się zdały moje email'e wysyłane z wyjaśnieniem, że to pomylka , że jeśli bym się zdecydowal na reklamę
to tylko na pojedynczą a nie na potrójną jaką mi zafundowano.
Nawiasem mówiąc moja firma ,ktorą zamierzałem otworzyć nie została nigdy zarejestrowana w jakimkolwiek
Urzędzie.
Nie wykonałem ani jednej usługi jako ta firma. Krotko mówiąc ta firma nie istnieje i nigdy nie istniała.
Lecz reklamę na Yellow Pages ma i to nie bylejaką tylko za trzykrotną cenę.
Moje proby jej zakończenia są bezskuteczne.
Dostałem już rachunek za reklamę. Kontrakt jest minimum 1 rok czasu.
Czy ktoś mógłby mi pomóc w tej sytuacji. Jak wyplątać się z tej bezsensownej reklamy??? Od początku jej nie chciałem
i nie chcę jej w dalszym ciągu.
Nie mam firmy, którą Oni reklamują. czyli nie mam funduszy na pokrycie kosztów tej reklamy...
Moje apele o natychmiastowe przerwanie reklamy są jak "grochem o ścianę".
Może ktoś mi podpowie gdzie mam się zwrócić o pomoc w tej sprawie. Czy jest jakiś przepis prawny mogący przerwać
tą reklamę natychmiast.

z poważaniem

Stanisław
strasznota

Dołączenie: 29 Gru 2009, 15:57

Powróć do Prawo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość