Boiler

Porady, informacje, pogadanki...Wszystko na temat mieszkania w UK.

Boiler

Postprzez jolanta w 31 Paź 2008, 13:28

Czesc,
Moj problem to boiler, ktory wlasnie nam "wysiadl" i nie mamy centralnego ogrzewania, ale na szczescie mozemy podgrzewac wode na prad. Tak na przyszlosc, czy ktos moglby mi polecic jakiego typu/marki boiler kupic (obecnie mamy baxi), aby byl ekonomiczny i jednoczesnie nie psul sie. Oraz ktora firme polecilibyscie do napraw, gdyz juz nie mam zaufania do Anglikow polfachowcow. Dzieki za podpowiedzi.
jolanta

Dołączenie: 31 Paź 2008, 08:27

Re: Boiler

Postprzez Eliss w 04 Lis 2008, 13:01

Jezeli wynajmujecie dom to to jest dzialka landlorda - sam nic nie mozesz naprawiac ani kupowac bez jego zgody. Co do firmy to niestety nie moge Ci nic polecic.
Awatar użytkownika
Eliss

Dołączenie: 21 Maj 2008, 16:53
Miejscowość: London

Postprzez P.M. w 04 Lis 2008, 16:10

Zgadzam się z Eliss, jednak jeżeli landlord nie reaguje na uwagi to możesz sama wymienić , a jako płatnika podajesz landlorda - agencje. Tak stanowi prawo.
P.M.

Dołączenie: 22 Maj 2008, 15:49

Postprzez P.M. w 04 Lis 2008, 16:14

jolanta napisał(a):Czesc,
Moj problem to boiler, ktory wlasnie nam "wysiadl" i nie mamy centralnego ogrzewania, ale na szczescie mozemy podgrzewac wode na prad. Tak na przyszlosc, czy ktos moglby mi polecic jakiego typu/marki boiler kupic (obecnie mamy baxi), aby byl ekonomiczny i jednoczesnie nie psul sie. Oraz ktora firme polecilibyscie do napraw, gdyz juz nie mam zaufania do Anglikow polfachowcow. Dzieki za podpowiedzi.

Niekoniecznie anglicy są półfachowcami. Znam tylu samo Polskich partaczy co i angielskich. niestety z przewagą partaczy wśród polaków - tylko jakoś tak dziwnie się my lubimy dowartościowywać ciągle mówiąc oni - be , my - cacy.

Pozatym, aby boiler był dobrze i legalnie ząłożony, a potem przyjęty przez np. British Gas - musi miec wszelkie atesty i firm ai Boiler - Polacy chyba jednak w większoci to "kowboje" (wiem, bo moj landlord ostatnio wymieniał u mnie boiler no i british gas po sprawdzeniu zerwał z nim umowe, bo niebyło wszelkich atestów no i partacz jakis to robil - nie polak, nie anglik - jakis o wyglądzie Baracka Obamy z angielskim gorszym od mojego :).

Zapominasz, ze ktoś ten londyn zbudował i nie byli to przecież Polacy :)
P.M.

Postprzez Eliss w 06 Lis 2008, 10:53

Przedewszystkim osoba montujaca boiler musi posiadac CORGI. Do landlorda musisz wystosowac list o koniecznosci zmiany boilera aby miec potwierdzenie zgloszenia on z kolei powinien go wymienic asap.
Awatar użytkownika
Eliss

Dołączenie: 21 Maj 2008, 16:53
Miejscowość: London

Postprzez jolanta w 07 Lis 2008, 13:28

Czesc,

Dzieki za rady. Mieszkanie jest nasze wiec pomoc landlorda nie wchodzila w gre. Sprawa na szczescie nie byla powazna, bo tylko pompe trzeba bylo wymienic. Zastanawia mnie jedno, inzynier (Anglik) powiedzial, ze musimy "power flush" wszystkie kaloryfery, gdyz osad (sludge)sie zebral i to zablokowalo pompe, po czym sie przepalila. Gdyby ktos mial problemy z boilerem to polecam http://www.abilityplumbers.co.uk/index.html.
Inzynier przyszedl na drugi dzien po telefonie, (B Gas inz najwczesniej 5 dni po telefonie), nie spoznil sie, a w razie spoznienia obnizaja cene!

Do P.M,

Zgadzam sie, ze nie wszyscy Anglicy to "Polfachowcy", ogladalam program "Dispatches" gdzie inzynierowie British Gas przychodzili naprawiac ludziom boiler kilkakrotnie, albo nic nie zrobili bo nie wiedzieli co sie zepsulo, taka tez sytuacja zdazyla sie mojej angileskiej przyjaciolce.
jolanta

Dołączenie: 31 Paź 2008, 08:27

Postprzez P.M. w 09 Lis 2008, 10:52

jolanta napisał(a):Zgadzam sie, ze nie wszyscy Anglicy to "Polfachowcy", ogladalam program "Dispatches" gdzie inzynierowie British Gas przychodzili naprawiac ludziom boiler kilkakrotnie, albo nic nie zrobili bo nie wiedzieli co sie zepsulo, taka tez sytuacja zdazyla sie mojej angileskiej przyjaciolce.

A oglądałąs program w Polsce o polskich fachowcach "Usterka" zdaje się nazywał ?
P.M.

Powróć do Mieszkanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość